Verhuizen is voor de meeste mensen een bron van stress, maar voor de katten zeker! Katten zijn gehecht aan hun omgeving en een verhuizing is een potentieel stressvolle en soms traumatische ervaring. Een goede planning vooraf is dus zeker geen overbodige luxe!
ENKELE DAGEN VOOR DE DEFINITIEVE VERHUIS
Voorzie een speciale kamer, die zal dienstdoen als tijdelijke verblijfplaats voor de katten, in het nieuwe huis. Daar mogen al wat spulletjes van het vorige huis in geplaatst worden zodat de kat die geuren waarneemt en herkent.
Je kan de kat op voorhand helpen door stressreducerende middelen toe te dienen zoals Bachbloesems. of door het plaatsen van halfedelstenen zoals bv. rozenkwarts of amethist.
Voor meer info, mail me gerust !
DE DAG VAN DE VERHUIS
Voor de verhuiswagen komt, zet je de kat in zijn transportmand en neem je al zijn gerief (speelgoed, eetbakjes, krabpaal, mand, dekens, enz …) ineens mee. Je vervoert de kat en al zijn gerief in je wagen (NIET in de verhuiswagen !) en verhuist hem/haar naar het nieuwe huis.
In het nieuwe huis breng je de kat met zijn/haar in de voorziene kamer. Blijf zelf eventjes bij de kat zitten en stel hem/haar gerust. Indien mogelijk sluit je de deur van de kamer en hang er een briefje aan “verboden ingang”.
Ga je kat regelmatig opzoeken tijdens de dag en stel haar gerust. Pas nadat iedereen weg is en alle klussen beëindigd zijn voor die dag, kan de kat de rest van het huis verkennen. Doe dit in alle rust en kamer voor kamer.
Laat haar altijd de mogelijkheid terug in zijn/haar kamer te vluchten bij enig onheil of gevoel van onveiligheid.
DAGEN NA DE VERHUIS
Het verkennen van het huis, kamer voor kamer, verderzetten. Laat de kat de eerste dagen niet in kamers waar ze zich in nauwe ruimtes kan verstoppen. Zorg dat alle deuren en ramen gesloten zijn !
DE EERSTE WEKEN NA DE VERHUIS
Hou de kat de eerste 3 weken binnen om te wennen aan het nieuwe huis. Probeer zoveel mogelijk oude gewoontes en routines terug op te nemen. Introduceer de kat rustig aan de plaats waar ze voortaan zal moeten slapen en eten. Laat de deur van de kamer altijd open zodat de kat bij onheil daar kan gaan schuilen.
NAAR BUITEN
Zorg dat de vaccinaties in orde zijn. Laat eventueel een chip zetten zodat u als eigenaar getraceerd kan worden als de kat wegloopt en in een asiel terechtkomt bijvoorbeeld. Laat de kat alleen onder begeleiding naar buiten, liefst aan een leibandje.
Draag de kat niet naar buiten, maar laat ze zelf beslissen wanneer ze het terrein wenst te verkennen. Laat de deur open zodat de kat naar binnen kan vluchten als er iets bedreigend is. Bouw langzaam de begeleiding af.
TERUGKEER NAAR HET OUDE HUIS
Als uw nieuwe woning niet ver weg is van uw oude woning kan het zijn dat uw kat terugkeert naar de vroegere woning. Hou uw kat dan langer dan 3 weken binnen. Waarschuw de nieuwe bewoners dat uw kat terug kan keren en vraag hen u te contacteren zodat u uw kat in de kortst mogelijke tijd daar kan gaan ophalen.
Het kan maanden duren voor de kat zijn nieuwe huis accepteert. In uitzonderlijke gevallen is de band met het oude huis zo groot dat er niets anders op zit dan te vragen aan de nieuws bewoners om de kat te adopteren.
Pas als alles weer z’n normale gangetje gaat, kan u het toedienen van de Bachbloesems of het gebruik van de halfedelstenen afbouwen/stopzetten.